Fără categorie | Slider

Extraterestrul

Extraterestrul care își dorea ca amintire o pajama de Matei Vișniec
(poveşti de adormit copiii şi de trezit uşor părinţii)
de Matei Vișniec

Regia artistică: Béres László
Scenografia: Bajko Attila
Costumele: SzélyesAndrea
Muzica: Cári Tibor
Coregrafia: Mădălina Ghițescu Petre
Distribuția:Jasmina Mitrici, Victoria Rusu,Ștefan Roman, Maria Gornic, Marko Adzic,Corina Dohanici
Vârsta recomandată: 5+

„Propunerea regizorală a spectacolului se bazează pe concepția Jocul de-a extraterestrul.Cea mai mare provocare pentru mine a fost cum se descifrează/percepe acest personaj, Extraterestrul. De aceea, celor 3 copii din povestea noastră,care sunt părăsiți temporar de părinți, Extraterestrul le apare ca Zâna cea bună sau Vrăjitorul binevoitor din poveștile clasice.Făcând referire la o poveste de astăzi, o poveste modernă, Extraterestrul este personificarea dorințelor celor trei copii. În lipsa părinților, apare „ un prieten” imaginar, iar copiii se confesează acestui prieten imaginar, un joc cunoscut nouă tuturor încă din copilărie. De obicei, copiii care au probleme în familie sau sunt singuri la părinți recurg la această modalitate de exteriorizare.
Iar cum Vișniec ne oferă ca subtitlu poveste de trezit ușor părinții, spectacolul nostru devine un fel de strigăt de ajutor al copiilor: Nu mai destrămați familiile!
În cazul spectacolului nostru, cei trei frați, cu toată inocența și puritatea lor, sunt hotărâți să nu se dea bătuți și să lupte pentru șansa de a trăi fericiți împreună cu părinții lor.”
BéresLászló

„Cel mai preţios dar pe care îl poate face un părinte pentru un copil este să-i ofere timp. Un copil nu are nevoie nici de tone de jucării, nici de excesele societăţii de consum, nici de avalanşa de produse televizuale ale industriei de divertisment, nici de ultimele invenţii în materie de tehnologie numerică… Timpul părinţilor transformat în tandreţe, dragoste, imaginaţie, dialog, poveşti, plimbări cu cei mici – este secretul educaţiei şi al fericirii în perioada numită copilărie.
În lumea grăbită în care trăim şi marcată de o tranziţie spre nu se ştie ce, acest adevărat elementar a fost uitat de milioane de părinţi români. Această piesă şi trupa Teatrului Merlin îşi propun, cu mijloacele teatrului şi ale poeziei, să reamintească societăţii româneşti că atunci cînd nu îi dai timp unui copil sufletul său creşte într-o imensă şi deseori nevăzută suferinţă.”

Matei Vişniec