Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” își redeschide porțile pentru toți copiii iubitori de povești frumoase. Stagiunea 2018-2019 debutează cu un spectacol premieră Cartea cu Apolodor, spectacol care se aliniază celorlalte creații pe text românesc care omagiază anul Centenarului Marii Uniri. Spectacolul are la bază versurile celebrului Gellu Naum, eseist, poet, prozator și dramatrurg român, unul dintre reprezentanții cei mai valoroși ai suprarealismului care a scris și literatură pentru copii, Cartea cu Apolodor fiind un text îndrăgit de generații întregi.
Cartea cu Apolodor este povestea căutării familiei și, implicit, a căutării de sine. Aventura pe care o încearcă Apolodor pe uscat, în aer și pe apă și care va deveni misiunea vieții sale începe din Târgul Moșilor până în Labrador, apoi continuă spre Polul Sud, nu înainte de a traversa câteva continente.
Numărul încercărilor crește, micul tenor învață că oamenii sunt diferiți, învață că viața înseamnă suișuri și coborâșuri și, mai ales, învață că trebuie s-o iei mereu de la capăt, să nu renunți.
Odată cu sfârșitul aventurii simpaticului pinguin ni se dezvăluie și mesajul profund uman al cărții: „acasă” înseamnă acolo unde sunt prietenii, călătoria înseamnă întoarcere.
Așa cum i se cuvine acestui text unic, abordarea regizorală este definită de o mare inventivitate, gândirea ludică a regizorului Toma Hogea, susținut de cei doi scenografi, Krisztina Nagy și Bajko Attila, propune un traseu artistic desăvârșit care reușește să transmită uimire, căldură, emoție, dragoste, totul învăluit în muzica ce creează ea însăși un tablou sonor, semnat Cari Tibor.
„Îndrăznesc să visez cu ochii deschiși (precum autorul/poetul) spre un produs teatral diferit, spre o viziune scenică modernă, demnă anului montării, 2018, unde ACTORII și numai actorii vor fi cei care, în prezența spectatorilor, vor construi acțiunea/povestea. Construcția acestui spectacol cere actorilor un ,,surplus” de forță, de imaginație, de concentrare, de efort scenic, de emoție, de implicare, de dăruire, de măiestrie păpușărească și, nu în ultimul rând, de adevăr! Toate aceste „ingrediente” vor înlesni munca actorului, astfel încât întâlnirea fericită cu personajele, deosebit de colorate, să le deschidă actorilor pofta de improvizație, plăcerea de a juca, de a cânta, de a însufleți măștile și păpușile, de a mărturisi (deschis și sincer) publicului întâmplările eroului nostru, Apolodor.
Ca artiști (dramaturgi, regizori, scenografi, compozitori, coregrafi, actori, dansatori, etc.) avem o datorie de suflet, vis a vis de publicul căruia ne adresăm, de a le oferi spectacole mult peste așteptările lor. Copiii/publicul de astăzi – „dependent” de net, de calculator, de telefonul mobil – așteaptă de la creatori provocări spectaculoase, spectacole originale, cu imagini și propuneri scenice care să le provoace imaginația, să îi incite spre a descoperi propriile proiecții ale gândurilor. Acesta poate fi unul dintre argumentele solide pentru care viziunea spectacolului Cartea cu Apolodor încearcă să comprime o multitudine de forme și exprimări scenice/teatrale, clasice și moderne, se dorește un spectacol viu, dinamic, exploziv, nuanțat, cu personaje credibile și cu actori deschiși spre experiment, spre (re)descoperire proprie.”, afirmă regizorul spectacolului, domnul Toma Hogea.
ADAPTAREA SCENICĂ și REGIA ARTISTICĂ: TOMA HOGEA
SCENOGRAFIA: KRISZTINA NAGY & BAJKO ATTILA
MUZICA: CARI TIBOR
COREGRAFIA: MĂDĂLINA GHIȚESCU PETRE
LIGHT DESIGN: GERHARD CRĂCIUN
DISTRIBUȚIA: Mădălina Ghițescu Petre, Mădălina Toderaș, Cristian Brătoiu, Laurențiu Pleșa, Marko Adzic, Octavia Petrișor, Victoria Rusu, Raul Lăzărescu, Radu Popescu, Ștefan Roman, Luana Uncruțiu, Raluca Grumăzescu, Robert Copoț
Vârsta recomandată: 6+