Adaptare de Angel Cârstea dupǎ H.C.Andersen
REGIA: Cristian Brǎtoiu
SCENOGRAFIA: Attila Bajko
MUZICA: Mihai Iulian Carabulea
DISTRIBUȚIE: Patricia Gavril-Chifu, Raul Lǎzǎrescu, Lucian Matei, Robert Copoț, Diana Boboc, Olivera Iovanovici, Cristian Brǎtoiu, Marko Adzic, Raul Bastean
FOTO: Alin Zelenco
Vârsta recomandatǎ: 5+
Durata spectacolului: 60 min.
Prețuind ceea ce avem, nu plângându-ne de ceea ce ne lipsește, ne putem bucura, emoționa, trăi împreună pe parcursul spectacolului o sărbătoare a bunătății și prieteniei.
În această adaptare (cred eu) minunată, Angel Cârstea reușește cu succes să îmbine universul sensibil, cristalin al lui H.C.Andersen cu lumea vivace și colorată a lui Dickens, într-o împletire care face cinste ambilor coloși povestitori. Din această poveste, veche de aproape 200 de ani, am încercat să creem un spectacol în care, dincolo de atmosfera feerică a sărbătorilor, publicul să fie la fel de captivat și de feeria adevărurilor care ne fac oameni: toți visăm la fel, indiferent de vârstă; necazurile ne pot îngenunchia dar, cu ajutorul semenilor, nu ne vor doborî și, mai ales, prezența bunătății și a purității trezește, în natura noastră, recunoașterea și nevoia de a le urma. Pentru mine lucrul la acest spectacol, alături de colegii mei, a fost o bucurie pe care așteptăm cu nerăbdare să o împărtășim și publicului. (Cristian Brǎtoiu)
Fetița cu chibrituri, titlu aflat în premieră în repertoriul teatrului, este proiectul actorului Cristian Brătoiu care coordonează trupa majoritar tânără, dar experimentată a teatrului. Povestea propusă e coerentă și surprinde atmosfera ultimei zile de dinaintea anului nou, vitalitatea specifică personajelor implicate, și, spre final, dramatismul poveștii clasice. Spre deosebire de aceasta, în spectacolul de la Merlin, regizorul evită finalul catastrofic. Drama cauzată de sărăcie a Christinei pe care toți o cunosc ca Fetița cu chibrituri e filtrată prin relația stabilită între ea și cei doi băieți, Tommy și Dick cu care se împrietenește. Deși nu știu ce le poate aduce ziua de mâine, din moment ce singura lor certitudine este sărăcia, prietenia, bunătatea și implicarea sunt aproape de la început prezente.Întâlnirea cu Miss Cathleen Hastings este și ea hotărâtoare. Mesajul principal nu e declamat, ci mai degrabă ar trebui intuit de publicul spectator și estedespre păstrarea încrederii și a speranței, oricât de dificilă ar fi situația.